ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΚΙ

Ο Σύλλογός μας επισκέφτηκε το αναρριχητικό πεδίο στο Καταφύκι Αργολίδας το Σαββατοκύριακο 13-14/6/2020. Στη δράση συμμετείχε η αγωνιστική ομάδα του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, μέλη και αναρριχητές του Συλλόγου από Τρίπολη, Ναύπλιο και άλλες περιοχές, οι οποίοι σκαρφάλωσαν πολλές διαδρομές του πεδίου.

Στο πεδίο παραβρέθηκαν επίσης και τοπικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής που δε δίστασαν να δοκιμάσουν να ανέβουν στο βράχο.

Όλοι επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτό το γεμάτο διήμερο που περιελάμβανε πολύ αναρρίχηση και διασκέδαση χάρη στην καταπληκτική φιλοξενία του Δήμου Ερμιονίδας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο και το Δαμιανό Κουτούβαλη που παραβρέθηκαν στο πεδίο, έδειξαν ενδιαφέρον για το άθλημα της αναρρίχησης και κανόνισαν βραδιά ψησίματος και σάντουιτς για την επόμενη μέρα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο μέλος του Συλλόγου μας Δαμιανό Νάκο και στον Αντώνη Φραγκούλη που στάθηκαν δίπλα μας σε όλο το διήμερο και φρόντισαν ώστε να περάσουν όλοι τέλεια.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το αναρριχητικό πεδίο Καταφύκι:

συχνες ερωτησεις αναρριχησης

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε επιφάνεια μεγάλης κλίσης, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα του σώματός μας.

Δεν είναι σημαντικό να έχει κάποιος αθλητικά προσόντα για να ξεκινήσει αναρρίχηση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να φτάσουμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο είναι η τεχνική, ο τρόπος δηλαδή που τοποθετούμε τα πόδια μας και το σώμα μας στην επιφάνεια που σκαρφαλώνουμε. Ο αναρριχητής βελτιώνει την τεχνική του δοκιμάζοντας διαδρομές στο επίπεδο του, οι οποίες σταδιακά δυσκολεύουν καθώς βελτιώνεται και ο ίδιος.

Αναρρίχηση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σταδιακά, περίπου από 6 χρονών, υπό την επίβλεψη δασκάλου και να συνεχίσει μέχρι όσο αντέχει το σώμα του και η όρεξή του. Στο εξωτερικό, όπου η αναρρίχηση είναι πιο διαδεδομένη, υπάρχουν αναρριχητές που σκαρφαλώνουν μέχρι και τα 65 τους χρόνια.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διαθέτει αναρριχητικές (boulder) πίστες στα εντευκτήριά του και επιπλέον, σε κοντινή απόσταση από τη Τρίπολη, υπάρχουν πεδία στα βράχια για αθλητική αναρρίχηση καθώς και για bouldering.
 

Η αναρρίχηση μας ωφελεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αντοχή, μέσα από την προσαρμογή μας σε ένα ευρύ φάσμα κινησιολογίας. Ακόμα, μας διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, να σκεφτόμαστε εναλλακτικά για την επίλυση προβλημάτων, να ελέγχουμε το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Τέλος, μας προσφέρει τη δυνατότητα να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και να γνωρίζουμε καινούρια μέρη.

Η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η αναρρίχηση στις τεχνητές πίστες είναι απόλυτα ασφαλής, αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, κατάλληλα εξοπλισμένο με στρώματα και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη δασκάλων. Για την αναρρίχηση όμως σε βράχια, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε σχολή αρχαρίων αναρρίχησης, που πραγματοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, μέσα από την οποία λαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να κινηθεί στο βράχινο περιβάλλον με ασφάλεια. 

αναρριχητικα πεδια τριπολης

Γύρω από την Τρίπολη, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, υπάρχουν πεδία τόσο για bouldering όσο και για αθλητική αναρρίχηση, τα οποία είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του έτους. Ακολουθούν οι αναλυτικοί οδηγοί των πεδίων αυτών σε αρχεία pdf:

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com