"ΕΦΥΓΕ" Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΒΕΛΕΚΑΣ

Ο Έλληνας που "κατέκτησε" 13 φορές τα Ιμαλάια, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ορειβάτες, ο Κώστας Τσιβελέκας, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 21-2-2017, σε ηλικία 67 ετών. Η καταγωγή του ήταν από το Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

Ο Κώστας Τσιβελέκας είχε ηγηθεί της πιο σημαντικής ορειβατικής αποστολής «Hellas, Everest 2004», όταν για πρώτη φορά Έλληνες ορειβάτες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, στη «στέγη του κόσμου».  Στις 37 αποστολές που συμμετείχε, δεν έχασε ποτέ ορειβάτη.

Το τελευταίο διάστημα έκανε την πιο επίπονη ανάβαση της ζωής του, μαχόμενος με το γνωστό σθένος του με την επάρατη νόσο.

Είχαμε την τύχη και την τιμή να τον συναντήσουμε σε μία από τις αποστολές μας στον Όλυμπο.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης στους οικείους του και στον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο.Α την τετραετία 2004-2008.

Καλό Ταξίδι! Πάντα Ψηλά!

συχνες ερωτησεις ορειβασιασ

Ορειβασία είναι η περιήγηση σε ορεινά μονοπάτια που μπορεί να καταλήγει στην κατάκτηση κάποιας κορυφής.

Η ορειβασία χωρίζεται σε απλή και ορεινή πεζοπορία, αλπινισμό και ορειβατικό σκι.

Ο βαθμός δυσκολίας εκφράζει τον συνδιασμό δυσκολίας και διάρκειας της πορείας. Οι βαθμίδες δυσκολίας είναι επτά, 1 η πιο εύκολη που απευθύνεται για όλους και 7 η υψηλότερης δυσκολίας που μπορεί να συμπεριλαμβάνει αναρρίχηση, ειδικό εξοπλισμό ή και διανυκτέρευση στο βουνό.

Οι εύκολες και ολιγόωρες διαδρομές είναι ιδανικές για αρχαρίους και δεν απαιτούν ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση. Οι δυσκολότερες όμως και πιο πολύωρες απευθύνονται σε πιο έμπειρους και προπονημένους ορειβάτες.

Στις εύκολες πεζοπορίες αρκεί ένα σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα. Σε μια συνηθισμένη όμως πεζοπορεία χρειάζεται επίσης να φοράμε ορειβατικά παπούτσια, ισοθερμικά εσώρουχα, fleece μπλούζα και τζάκετ. Ακόμα βοηθάει πολύ να έχουμε και ένα ζευγάρι μπατόν. Τέλος σε συνθήκες πάγου θα χρειαστεί να έχουμε κραμπόν και πιολέ.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης στις ορειβατικές εκδρομές που διοργανώνει, φροντίζει να έχει έναν έμπειρο ορειβάτη να οδηγεί την ομάδα και άλλον ένα να βρίσκεται τελευταίος. Επίσης, κανένας ορειβάτης δεν περπατάει μόνος του, έτσι αποκλείονται οι πιθανότητες κάποιος να χαθεί.

Περίπατοι με τον Ορειβατικό

Κάθε Τετάρτη 4:20 μ.μ.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com