ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2019

Ο Ε.Ο.Σ. Πάτρας διοργανώνει σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, τον Ε.Ο.Σ. Κορίνθου, τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, τον Σ.Ε.Ο. Ωλενός και την Ορειβατική Αναρριχητική Λέσχη Πύργου (Ο.Α.Λ.Π.), Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων, το Μάρτιο του 2019.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει 3 Σαββατοκύριακα πρακτικής άσκησης με διαμονή σε καταφύγια στα βουνά της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και κάποια θεωρητικά μαθήματα. Πιο αναλυτικά:

1) 02 – 03 Μαρτίου 2019 – Παναχαϊκό
2) 16 – 17 Μαρτίου 2019 – Μαίναλο
3) 23 – 25 Μαρτίου 2019 – Παρνασσός

Υπεύθυνος Σχολής: Αντώνης Αντωνόπουλος

Λίγα λόγια για το σεμινάριο:
Το σεμινάριο αρχηγών αναβάσεων απευθύνεται σε ορειβάτες μέλη συλλόγων που έχουν την διάθεση να συνοδεύσουν ορειβατικές-πεζοπορικές ομάδες στο πλαίσιο οργανωμένων συλλογικών αναβάσεων (επίσης και σε ορειβάτες που θέλουν να είναι ικανοί να αναλάβουν τον ρόλο του ‘αρχηγού’ αν αυτό χρειάζεται σε πλαίσιο μη οργανωμένης δραστηριότητας).

Τυπική προϋπόθεση για την συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η επιτυχής παρακολούθηση σχολής ορεινής πεζοπορίας αρχάριων της ΕΟΟΑ και δυο χρόνια εμπειρία από την απόκτηση του πτυχίου, ή πέντε χρόνια ορειβατική εμπειρία και συμμετοχή σε οργανωμένες αναβάσεις συλλόγων (είτε ως μέλη, είτε ως συνοδοί).

Η λογική της ζητούμενης εμπειρίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το επίπεδο και η ύλη της σ.ο.π.α. είναι προαπαιτούμενα ακόμα και αν κάποιος δεν έχει την αντίστοιχη βεβαίωση. Βασική προϋπόθεση για έναν επίδοξο αρχηγό συλλογικής ανάβασης είναι η πλήρης εμπέδωση του πνεύματος του συλλόγου, όπως προκύπτει από το καταστατικό, την μέχρι τότε περί αναβάσεων πρακτική, την δεοντολογία του συλλόγου, τις σχετικές αποφάσεις ΔΣ κλπ, προκειμένου το πνεύμα του συλλόγου να υλοποιείται μέσα από τις αναβάσεις του. Ως ελάχιστη πλατφόρμα για το παραπάνω είναι η εις βάθος εμπέδωση της τρέχουσας ‘Διακήρυξης του Τυρόλου’ (είτε των επικαιροποιήσεων της στο μέλλον).

Μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει ο αρχηγός είναι τα παρακάτω:

1. Υπευθυνότητα

Δεδομένου ότι θα διαχειριστεί ανθρώπινες ζωές σε ένα περιβάλλον με αστάθμητους παράγοντες και αυξημένη επικινδυνότητα, που δεν επιδέχεται ελαφρυντικά και δικαιολογίες.

2. Επικοινωνιακότητα

Πρέπει οι εντολές (προτροπές κλπ) του αρχηγού να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ομάδα. Για κάποιους αυτό είναι φυσικό χάρισμα, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να δουλέψουν αρκετά και κυρίως τον τόνο και την ένταση της φωνής τους, το βλέμμα και την στάση του σώματος (καθώς και όλα τα εξωλεκτικα μηνύματα, που συνειδητά η ασυνείδητα δίνονται και είτε ενισχύουν, είτε υποβιβάζουν το βασικό μήνυμα). Λίγα λόγια και στοχευμένα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος (αν λέτε πολλά, θα πρέπει να τα μετράτε και αρκετά και ίσως τότε να μην γίνονται απόλυτα πιστευτά). Η επιλογή της στιγμής που θα επιλέξετε να δώσετε το μήνυμα παίζει σημαντικό ρόλο στην μετάδοσή του. Δεν δίνεται το μήνυμα την στιγμή που οι άνθρωποι είναι λαχανιασμένοι, διψασμένοι, αγχωμένοι, πολύ περισσότερο όταν εσείς είστε σε μια τέτοια κατάσταση. Το μήνυμα δίνεται με σταθερή φωνή, η ένταση τέτοια ώστε να ακούγεται σε όλη την ομάδα αλλά όχι πιο μακριά, το πρόσωπο καθαρό από γκριμάτσες, μορφασμούς και αν είναι δυνατόν με ένα διακριτικό χαμόγελο (αν είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα μπερδευτεί με ειρωνικό μειδίαμα, είτε με ανευθυνότητα και ελαφρότητα). Δεν θέλετε, ο τρόπος που επιλέγετε να δώσετε το μήνυμα σας να μεταφέρει άγχος, νευρικότητα, ανυπομονησία κτλ.

3. Ψυχραιμία

Το άγχος, η νευρικότητα, η ανυπομονησία και ο φόβος είναι πράγματα που ο αρχηγός πρέπει να μπορεί να τα διαχειριστεί. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να οριοθετούνται και να περιορίζονται στην κλίμακα που τους αναλογεί. Δεν πρέπει να μεταφέρονται στην ομάδα, που εν γένει δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί. Η ανασφάλεια και ο φόβος του αρχηγού αν δεν μπορεί να κρυφτεί (συνήθως έτσι γίνεται), τότε καλύτερα να ενημερώνεται η ομάδα, ώστε το πρόβλημα να τίθεται στην σωστή του διάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στο τηλ. 6944775236.
 

συχνες ερωτησεις ορειβασιασ

Ορειβασία είναι η περιήγηση σε ορεινά μονοπάτια που μπορεί να καταλήγει στην κατάκτηση κάποιας κορυφής.

Η ορειβασία χωρίζεται σε απλή και ορεινή πεζοπορία, αλπινισμό και ορειβατικό σκι.

Ο βαθμός δυσκολίας εκφράζει τον συνδιασμό δυσκολίας και διάρκειας της πορείας. Οι βαθμίδες δυσκολίας είναι επτά, 1 η πιο εύκολη που απευθύνεται για όλους και 7 η υψηλότερης δυσκολίας που μπορεί να συμπεριλαμβάνει αναρρίχηση, ειδικό εξοπλισμό ή και διανυκτέρευση στο βουνό.

Οι εύκολες και ολιγόωρες διαδρομές είναι ιδανικές για αρχαρίους και δεν απαιτούν ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση. Οι δυσκολότερες όμως και πιο πολύωρες απευθύνονται σε πιο έμπειρους και προπονημένους ορειβάτες.

Στις εύκολες πεζοπορίες αρκεί ένα σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα. Σε μια συνηθισμένη όμως πεζοπορεία χρειάζεται επίσης να φοράμε ορειβατικά παπούτσια, ισοθερμικά εσώρουχα, fleece μπλούζα και τζάκετ. Ακόμα βοηθάει πολύ να έχουμε και ένα ζευγάρι μπατόν. Τέλος σε συνθήκες πάγου θα χρειαστεί να έχουμε κραμπόν και πιολέ.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης στις ορειβατικές εκδρομές που διοργανώνει, φροντίζει να έχει έναν έμπειρο ορειβάτη να οδηγεί την ομάδα και άλλον ένα να βρίσκεται τελευταίος. Επίσης, κανένας ορειβάτης δεν περπατάει μόνος του, έτσι αποκλείονται οι πιθανότητες κάποιος να χαθεί.

Περίπατοι με τον Ορειβατικό

Κάθε Τετάρτη 4:20 μ.μ.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com