ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

O Ε.Ο.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα της ορειβατικής εξόρμησης του Συλλόγου στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19-20-21 Ιουνίου 2021).

Ημέρα 1η: Αναχώρηση από τα γραφεία του Συλλόγου και άφιξη στο χωριό Καταρράκτης μέχρι τις 16.00 και στους δίδυμους καταρράκτες της Κρυοπηγής. Σύντομη ανάπαυλα και πεζοπορία προς το Ορειβατικό Καταφύγιο του Καταρράκτη (2 ώρες, 500 μέτρα υψομετρική). Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η*: Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, Καταφύδι (2.393μ), μέσω Σκάλας Σταμάτη & Οροπεδίου Μπρέσενας (8 ώρες, 1000+ μέτρα υψομετρική). Επιστροφή στο Καταφύγιο Καταρράκτη και έπειτα επιστροφή στην Κρυοπηγή. Μετάβαση οδικώς στα Πράμαντα και εγκατάσταση στο Καταφύγιο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η: Πεζοπορική επίσκεψη στον καταρράκτη «Κεφαλόβρυσο» και στο Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών. Γεύμα και αναχώρηση.

Η διαδρομή της 2ης ημέρας θα πραγματοποιηθεί σε στενά, ημι-εκτεθειμένα μονοπάτια, στα οποία θα κινηθούμε με σταθερό ορειβατικό ρυθμό και ως εκ τούτου απευθύνεται σε μέλη με άριστη φυσική κατάσταση, χωρίς υψοφοβία/ακροφοβία, με άνεση στις συγκεκριμένες συνθήκες και στη μακρά, ολοήμερη πεζοπορία. Τα τελευταία μέτρα πριν την κορυφή απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή και (ίσως) χρήση χεριών (scrambling).

Το πρόγραμμα ενδέχεται να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, κατά την κρίση των συντονιστών. Η αποδοχή της συμμετοχής κάθε μέλους στο σύνολο της εκδρομής ή σε μέρος αυτής εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των συντονιστών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Λόγω των μέτρων που ισχύουν κατά της Co-Vid19, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ, αφού στους κοιτώνες των καταφυγίων δεν επιτρέπεται συνδιαμονή μελών διαφορετικών ομάδων. Παρακαλούμε, δηλώστε άμεσα και υπεύθυνα συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι, ώστε να διασφαλίσετε τη διανυκτέρευσή σας στο καταφύγιο. Εναλλακτικά, για όσους το προτιμούν ή δεν προλάβουν να κλείσουν εγκαίρως θέση, προτείνεται η διαμονή σε αντίσκηνα στον περιβάλλοντα χώρο των καταφυγίων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, θα υπάρξει κάποιο κόστος για την εγκατάσταση των αντίσκηνων και τη χρήση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των καταφυγίων.

Η εξόρμηση αυτή θα πραγματοποιηθεί εφόσον επιτρέπεται από τα έκτακτα μέτρα κατά της Co-Vid19 και υπό τις συνθήκες που προβλέπουν οι σχετικές Κ.Υ.Α. και τα εφαρμοστέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε: 697 222 1361 (Άρης Γιαννούκος)

 

συχνες ερωτησεις ορειβασιασ

Ορειβασία είναι η περιήγηση σε ορεινά μονοπάτια που μπορεί να καταλήγει στην κατάκτηση κάποιας κορυφής.

Η ορειβασία χωρίζεται σε απλή και ορεινή πεζοπορία, αλπινισμό και ορειβατικό σκι.

Ο βαθμός δυσκολίας εκφράζει τον συνδιασμό δυσκολίας και διάρκειας της πορείας. Οι βαθμίδες δυσκολίας είναι επτά, 1 η πιο εύκολη που απευθύνεται για όλους και 7 η υψηλότερης δυσκολίας που μπορεί να συμπεριλαμβάνει αναρρίχηση, ειδικό εξοπλισμό ή και διανυκτέρευση στο βουνό.

Οι εύκολες και ολιγόωρες διαδρομές είναι ιδανικές για αρχαρίους και δεν απαιτούν ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση. Οι δυσκολότερες όμως και πιο πολύωρες απευθύνονται σε πιο έμπειρους και προπονημένους ορειβάτες.

Στις εύκολες πεζοπορίες αρκεί ένα σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα. Σε μια συνηθισμένη όμως πεζοπορεία χρειάζεται επίσης να φοράμε ορειβατικά παπούτσια, ισοθερμικά εσώρουχα, fleece μπλούζα και τζάκετ. Ακόμα βοηθάει πολύ να έχουμε και ένα ζευγάρι μπατόν. Τέλος σε συνθήκες πάγου θα χρειαστεί να έχουμε κραμπόν και πιολέ.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης στις ορειβατικές εκδρομές που διοργανώνει, φροντίζει να έχει έναν έμπειρο ορειβάτη να οδηγεί την ομάδα και άλλον ένα να βρίσκεται τελευταίος. Επίσης, κανένας ορειβάτης δεν περπατάει μόνος του, έτσι αποκλείονται οι πιθανότητες κάποιος να χαθεί.

Περίπατοι με τον Ορειβατικό

Κάθε Τετάρτη 4:20 μ.μ.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com