Ελληνικος Ορειβατικος Συλλογος Τριπολεως

Η Ιστορία του Συλλόγου

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τριπόλεως ιδρύθηκε το 1931 και μαζί με άλλους 11 συλλόγους, αποτέλεσε τον Ελληνικό Ορειβατικό Συνδεσμο, μια ομοσπονδιακή ένωση των φίλων και εξερερυνητών των ελληνικών βουνών. Οι βασικοί προτεργάτες της δημιουργίας του Συλλόγου ήταν οι Γκρίτζαλης, Δανιγγέλης, Πασσιάς και Δελιβοριάς.

Οι διαδρομές και οι αναβάσεις που έκαναν στα ψηλότερα βουνά της Πελοποννήσου ήταν άθλος για την εποχή εκείνη, αν αναλογιστούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν. Όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά και ο εμφύλιος συνέτειναν στο να σταματήσει για δεκαετίες κάθε ορειβατική δραστηριότητα.

Ο Σύλλογος επανιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1960 από τους: Π. και Γ. Αλεξόπουλο, Κ. Κλαπή, Δ. Μητσανά, Δ. Μαρινόπουλο, Β. Μπενόπουλο, Β. Φλώκο, Ν. Δημόπουλο, Σ. Ορφανό, Γ. Γαβρήλο (Φρούλα), Α. Ανδρουτσόπουλο, Α. Καλαποδά, Ι. Πετρόπουλο, Π. Παπαδόπουλο και Α. Δελή. Το πρώτο Δ.Σ. αποτελείτο από τον Πρόεδρο Π. Αλεξόπουλο, την Αντιπρόεδρο Ε. Λιάππη-Δαββέτα, το Γραμματέα Κ. Κλαπή, τον ταμία Σ. Ορφανό, τον Έφορο Γ. Γαβρήλο (Φρούλα), και τα μέλη Δ. Μητσανά και Δ. Μαρινόπουλο.

Η πρώτη ανάβαση έγινε τον Οκτώβρη του '60 στον Ταΰγετο ενώ από τους παλιούς το παρόν έδωσε ο Νίκος Γκρίτζαλης.

Ένας από τους στόχους εκείνου το Δ.Σ. ήταν να κτιστεί ένα ορειβατικό καταφύγιο στο Μαίναλο. Επιλέχθηκε η περιοχή της Οστρακίνας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου και αφού παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Βυτίνας έκταση 3 στρεμμάτων, το καλοκαίρι του '64 άρχισε η θεμελίωσή του. Παράλληλα, άρχισε να ανοίγεται και ο δρόμος από Καρδαρά.

Στις πλαγιές τις Οστρακίνας δημιουργήθηκαν οι πρώτες πίστες χιονοδρομίας και συγκροτήθηκαν οι πρώτες αθλητικές ομάδες χονοδρομίας (καταβάσεις - ανώμαλος δρόμος). Οι αθλητές του Συλλόγου άρχισαν να παίρνουν μέρος στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Το Νοέμβριο του '69, εγκαινιάστηκε το καταφύγιο του Μαινάλου και ο δρόμος έφτασε μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο, η λειτουργία του οποίου οφέλησε πολύ τη χιονοδρομία.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, άρχισε να μορφοποιείται το σημερινό χιονοδρομικό κέντρο με το χτίσιμο του σαλέ και την εγκατάσταση των πρώτων αυτοσχέδιων συρρόμενων αναβατήρων.

Την περίοδο 1982 έως 1988 Πολωνοί προπονητές κατάφεραν να αναδείξουν το άθλημα της χιονοδρομίας (καταβάσεις και σκι αντοχής) και σαν αποτέλεσμα αυξήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα.

Αργότερα ο Σύλλογος, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του '90 άρχισε και πάλι να ορθοποδεί λόγω των νέων ανθρώπων που ανέλαβαν τις τύχες του.

Το 2002 ανοίχτηκαν οι διαδρομές στο αναρριχητικό πεδίο Βουλωμένη στη Νεστάνη και παράλληλα πραγματοποιήθηκε σχολή αναρρίχησης.

Το 2009, ο αναρριχητικός τοίχος που κατασκευάστηκε στα εντευκτήρια του Συλλόγου, βοήθησε στην προσέλευση και ενασχόληση με το άθλημα της αναρρίχησης, νέων παιδιών τα οποία από το 2014 έως και σήμερα, συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης, σημειώνοντας όλο και καλύτερες επιδόσεις.

Το 2013, μετά από αρκετές περιπέτειες, δρομολογήσαμε τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου υπό νέο καθεστός και βάλαμε τις βάσεις για την περεταίρω ανάπτυξή του καθώς και για την ανάπτυξη της γύρω περιοχής.

Το 2019 αναθεωρήθηκε το καταστατικό του Συλλόγου, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή αλλά και τις νέες νομοθεσίες.

Ο Σύλλογός μας είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ.).

Διοργανώσεις

  • Στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου μέχρι ο 1988 διοργανωνώταν το Πρωτάθλημα Καταβάσεων Νότιας Ελλάδας.
  • Τον Ιούλιο του 2012 διοργανώσαμε στο χώρο του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου και σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και άλλους τοπικούς φορείς, την 72η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στο Μαίναλο, με την συμμετοχή περίπου 1.000 ορειβατών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.
  • Τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2013 διοργανώσαμε αγώνες για τα Παγκόσμια Κύπελα Rollerski, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης και την Ελληνική και Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ. και F.I.S.).

Επιδόσεις

  • Αθλητές της δεκαετίας του '60 που διακρίθηκαν στις καταβάσεις ήταν οι: Γ. Πετρόπουλος, Γ. Τσακανίκας, Γ. Καλόθεος, Κ. Μιχαλοπούλου και Β. Γρίτση. Στον ανώμαλο δρόμο πολύ καλά απότελέσματα έφεραν οι: Κ. Καλύβας, Γ. Μουργελάς, Α. Δελής, Α. Θεοδωρέλος, Ο. Γιαννόπουλος και Κ. Κολώκας. Η ομάδα του ανώμαλου δρόμου κατέκτησε το 1966 την τρίτη Πανελλήνια θέση στην σκυταλοδρομία.
  • Στο ορειβατικό σκι, τη δεκαετία του '00, οι αθλητές του Συλλόγου, Θανάσης Κακαρίκος, Βασίλης Μυλωνάς και Τζίνα Παινέση, κατέκτησαν Πανελλήνιες νίκες στις κατηγορίες τους.
  • Στη χιονοδρομία, στα μέσα της δεκαετίας του '00 άρχισαν να έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα, με καλά΄πλασαρίσματα των παιδιών στους αγώνες και αποκορύφωμα το χρυσό μετάλειο στις καταβάσεις νεανίδων από την αθλήττρια Αρετή Μαραγκού το 2011, ενώ ήδη μία νέα γενιά αθλητών μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο.
  • Τη δεκαετία του '90, ορειβατικές ομάδες που αποτελούνταν από μέλη εκπαιδευμένα σε σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης, κατέκτησαν τις περισσότερες κορυφές τις Ελλάδας, όπως επίσης τις Άλπεις, το Μουσαλά και το Κιλιμάντζαρο.
  • Στην αγωνιστική αναρρίχηση, ο αθλητής του Συλλόγου Γιάννης Κολόκας κατέκτησε την 1η θέση το 2004 και το 2006 και τη 2η θέση το 2005 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Boulder και εκπροσώπησε την χώρα μας σαν μέλος τις Εθνικής ομάδας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Μονάχου και του Πέννε της Ιταλίας.

Κοινωνικό Πρόσωπο

Ο Σύλλογος δεν περιορίζεται μόνο σε αθλητικές δραστηριότητες. Με αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος δρούμε και κάνουμε ενέργειες ευαισθητοποίησης των μελών μας και της ευρύτρερης κοινωνίας για μία σειρά θέματα όπως:

  • Από το 2006 έως σήμερα διοργανώνουμε εθελοντικές αιμοδοσίες
  • Το 2008 σε ένα ευαίσθητο για όλους θέμα, όπως είναι τα σκουπίδια, ο Σύλλογός με πρωτοβουλία του ξεκίνησε την οργανωμένη ανακύκλωση χαρτιού στην Τρίπολη, ενώ το 2013, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου και την κίνηση "Ζωή Ποδήλατο", έδειξε σε δημόσιο χώρο τον τρόπο κατασκευής οικιακού κομποστοποιητή με απλά υλικά.
  • Από το 2011, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής μας, δραστηριοποιούμαστε με υποδείξεις και υπομνήματα για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Μαινάλου.
  • Εκπαιδευμένοι ορείβάτες αποτελούν την Ομάδα Διάσωσης Χειμερινού Βουνού και βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Οι εθελοντές του Συλλόγου είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και το καλοκαίρι, για αναδάσωση, πυροφύλλαξη ακόμα και κατάσβεση εάν αυτό ζητηθεί.

 

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com