Φαραγγι Μπαλη Ταλαντα Λακωνιας

Ο ΕΟΣ Τρίπολης, συμμετέχει στην πεζοπορία που διοργανώνει ο ΕΟΣ ΜΝΑΛ (Μολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας), στο φαράγγι Μπαλή στα Τάλαντα Λακωνίας, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Ξεκινώντας από τον ανακατασκευασμένο Νερόμυλο, που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και κάποια χρόνια, θα περπατήσουμε στο εξαιρετικού κάλλους φαράγγι και θα απολαύσουμε την καταπληκτική φύση που το πλαισιώνει.

Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη (Τάλαντον: αρχαία λέξη που είναι μονάδα βάρους, αλλά και νομισματική μονάδα). Η εγκατάλειψη των μικρών σιταροχώραφων και η εκμηχάνιση της άλεσης οδήγησαν στον μαρασμό και τελικά στην κατάρρευση των νερόμυλων. Ο βόμβος όμως του νερόμυλου δεν είχε σβήσει στην ψυχή του Ταλαντιανού που πάντοτε ονειρευόταν την αναβίωση και επαναλειτουργία του. Ο δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, κατάφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο "φαράγγι του Μπαλή" και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου, οι επισκεπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκέινο "Ο Παράδεισος". Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης. 

Ώρες Πορείας: 3

Βαθμός Δυσκολίας: Π1

Αναχώρηση στις 8:00 π.μ. από τα εντευκτήρια του Συλλόγου, Λαγοπάτη 43.

Μετά το πέρας της πεζοπορίας, οι φίλοι μας από τον ΕΟΣ ΜΝΑΛ έχουν κανονίσει φαγοπότι στον προαύλιο χώρο του νερόμυλου. 

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 12/5/23, στο τηλ.: 6944775236 (Αγγελική Κανελλοπούλου).

 

συχνες ερωτησεις ορειβασιασ

Ορειβασία είναι η περιήγηση σε ορεινά μονοπάτια που μπορεί να καταλήγει στην κατάκτηση κάποιας κορυφής.

Η ορειβασία χωρίζεται σε απλή και ορεινή πεζοπορία, αλπινισμό και ορειβατικό σκι.

Ο βαθμός δυσκολίας εκφράζει τον συνδιασμό δυσκολίας και διάρκειας της πορείας. Οι βαθμίδες δυσκολίας είναι επτά, 1 η πιο εύκολη που απευθύνεται για όλους και 7 η υψηλότερης δυσκολίας που μπορεί να συμπεριλαμβάνει αναρρίχηση, ειδικό εξοπλισμό ή και διανυκτέρευση στο βουνό.

Οι εύκολες και ολιγόωρες διαδρομές είναι ιδανικές για αρχαρίους και δεν απαιτούν ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση. Οι δυσκολότερες όμως και πιο πολύωρες απευθύνονται σε πιο έμπειρους και προπονημένους ορειβάτες.

Στις εύκολες πεζοπορίες αρκεί ένα σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα. Σε μια συνηθισμένη όμως πεζοπορεία χρειάζεται επίσης να φοράμε ορειβατικά παπούτσια, ισοθερμικά εσώρουχα, fleece μπλούζα και τζάκετ. Ακόμα βοηθάει πολύ να έχουμε και ένα ζευγάρι μπατόν. Τέλος σε συνθήκες πάγου θα χρειαστεί να έχουμε κραμπόν και πιολέ.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης στις ορειβατικές εκδρομές που διοργανώνει, φροντίζει να έχει έναν έμπειρο ορειβάτη να οδηγεί την ομάδα και άλλον ένα να βρίσκεται τελευταίος. Επίσης, κανένας ορειβάτης δεν περπατάει μόνος του, έτσι αποκλείονται οι πιθανότητες κάποιος να χαθεί.

Περίπατοι με τον Ορειβατικό

Κάθε Τετάρτη 4:20 μ.μ.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com