ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναρρίχησης Βράχου στο αναρριχητικό πεδίο Καταφύκι Ερμιονίδας, με διοργανωτές τον ΕΟΣ Τρίπολης, την ΕΟΟΑ, την ΚΕΑΠ Δήμου Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με μεγάλη μας χαρά είδαμε πλήθος αναρριχητών από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν στην αναρριχητική αυτή συνάντηση.

Τα αποτελέσματα του αγώνα, ανά κατηγορία και συγκεντρωτικά, μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kVyR2GcW64bEo7NQExrjx8__N5ZSkwM9NqI2m4T8TmE/edit?usp=sharing

Ευχαριστούμε όλους τους αθλητές του Συλλόγου μας για τη συμμετοχή τους στον αγώνα και ειδικότερα τους: Χρήστο Ρήγα για την 1η θέση που κατέλαβε στην κατηγορία Άνδρες 35-39, Αλέξανδρο Ρηγόπουλο για τη 2η θέση στην κατηγορία Άνδρες 50-54, το Στέφανο Γαλάνη για την 3η θέση στην κατηγορία Άνδρες 18-34 και το Θανάση Κακαρίκο για την 3η θέση στην κατηγορία 55-60. 

Θα θέλαμε επίσης, να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου για την άμεση αντίδραση και εξαιρετικά επαγγελματική ανταπόκριση, στο ατυχές συμβάν τραυματισμού στο πόδι, αγωνιζόμενης από πτώση. Ήταν όλοι εκεί προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες και τη διακομιδή της στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Ευχόμαστε στην αθλήτρια καλή και γρήγορη ανάρρωση.

Ραντεβού στον επόμενο αγώνα Κυπέλλου Αναρρίχησης Βράχου, στον Καΐάφα, στις 30 Απριλίου 2023.

συχνες ερωτησεις αναρριχησης

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε επιφάνεια μεγάλης κλίσης, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα του σώματός μας.

Δεν είναι σημαντικό να έχει κάποιος αθλητικά προσόντα για να ξεκινήσει αναρρίχηση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να φτάσουμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο είναι η τεχνική, ο τρόπος δηλαδή που τοποθετούμε τα πόδια μας και το σώμα μας στην επιφάνεια που σκαρφαλώνουμε. Ο αναρριχητής βελτιώνει την τεχνική του δοκιμάζοντας διαδρομές στο επίπεδο του, οι οποίες σταδιακά δυσκολεύουν καθώς βελτιώνεται και ο ίδιος.

Αναρρίχηση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σταδιακά, περίπου από 6 χρονών, υπό την επίβλεψη δασκάλου και να συνεχίσει μέχρι όσο αντέχει το σώμα του και η όρεξή του. Στο εξωτερικό, όπου η αναρρίχηση είναι πιο διαδεδομένη, υπάρχουν αναρριχητές που σκαρφαλώνουν μέχρι και τα 65 τους χρόνια.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διαθέτει αναρριχητικές (boulder) πίστες στα εντευκτήριά του και επιπλέον, σε κοντινή απόσταση από τη Τρίπολη, υπάρχουν πεδία στα βράχια για αθλητική αναρρίχηση καθώς και για bouldering.
 

Η αναρρίχηση μας ωφελεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αντοχή, μέσα από την προσαρμογή μας σε ένα ευρύ φάσμα κινησιολογίας. Ακόμα, μας διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, να σκεφτόμαστε εναλλακτικά για την επίλυση προβλημάτων, να ελέγχουμε το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Τέλος, μας προσφέρει τη δυνατότητα να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και να γνωρίζουμε καινούρια μέρη.

Η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η αναρρίχηση στις τεχνητές πίστες είναι απόλυτα ασφαλής, αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, κατάλληλα εξοπλισμένο με στρώματα και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη δασκάλων. Για την αναρρίχηση όμως σε βράχια, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε σχολή αρχαρίων αναρρίχησης, που πραγματοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, μέσα από την οποία λαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να κινηθεί στο βράχινο περιβάλλον με ασφάλεια. 

αναρριχητικα πεδια τριπολης

Γύρω από την Τρίπολη, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, υπάρχουν πεδία τόσο για bouldering όσο και για αθλητική αναρρίχηση, τα οποία είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του έτους. Ακολουθούν οι αναλυτικοί οδηγοί των πεδίων αυτών σε αρχεία pdf:

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com