ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

Ο ΕΟΣ Τρίπολης σας καλεί στα εγκαίνια του Αναρριχητικού Πεδίου Νεστάνης, που διοργανώνει με το Δήμο Τρίπολης και τον Προοδευτικό Σύλλογο Νεστάνης, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι πρώτες διαδρομές στο αναρριχητικό πεδίο Νεστάνης ανοίχτηκαν το 2000 στα πλαίσια μιας σχολής αναρρίχησης που είχε διοργανώσει τότε ο ΕΟΣ Τρίπολης. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια παύσης μέχρι το 2018, που ξεκίνησε δειλά δειλά η περεταίρω ανάπτυξη του πεδίου με το άνοιγμα τριών νέων διαδρομών. Το αμέσως επόμενο έτος, το πλάνο για το άνοιγμα αρκετών νέων αναρριχητικών διαδρομών είχε ριζωθεί καλά στο μυαλό των μελών του ΕΟΣ Τρίπολης, οπότε και κάναμε μια παρουσίαση στον Προοδευτικό Σύλλογο Νεστάνης, οι οποίοι αγκάλιασαν τα σχέδιά μας εμπράκτως, χρηματοδοτώντας το άνοιγμα 10 νέων διαδρομών. 

Έχουμε φτάσει λοιπόν στο 2023 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι με χρηματοδότηση του Δήμου Τρίπολης και υλοποίηση από το climbing greece, έχουμε 60 νέες αναρριχητικές διαδρομές στο βράχο της Νεστάνης, οι οποίες έχουν προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες.

Πλέον ο βράχος της Νεστάνης αποτελείται από 5 sectors και υπάρχει ακόμα ένα με 15 διαδρομές στον απέναντι βράχο. Οι διαδρομές ποικίλουν βαθμολογικά από 4c έως 8b και προσφέρουν αρκετές γραμμές για όλους τους αναρριχητές.

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε το ανανεωμένο αναρριχητικό πεδίο της Νεστάνης, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει:

  • αναρρίχηση όλη μέρα
  • 11:00-13:00 αναρρίχησης για όλους, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και άτομα που δεν έχουν ξανακάνει
  • 18:00 αγιασμός στο Πάρκο Βουλωμένης
  • 18:30 ομιλίες- χαιρετισμοί
  • 19:30 φαγητό και μουσική

 Περισσότερες πληροφορίες για τις αναρριχητικές διαδρομές, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν αναρρίχηση, θα βρίσκονται στη γραμματεία στο πάρκο της Βουλωμένης.

συχνες ερωτησεις αναρριχησης

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε επιφάνεια μεγάλης κλίσης, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα του σώματός μας.

Δεν είναι σημαντικό να έχει κάποιος αθλητικά προσόντα για να ξεκινήσει αναρρίχηση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να φτάσουμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο είναι η τεχνική, ο τρόπος δηλαδή που τοποθετούμε τα πόδια μας και το σώμα μας στην επιφάνεια που σκαρφαλώνουμε. Ο αναρριχητής βελτιώνει την τεχνική του δοκιμάζοντας διαδρομές στο επίπεδο του, οι οποίες σταδιακά δυσκολεύουν καθώς βελτιώνεται και ο ίδιος.

Αναρρίχηση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σταδιακά, περίπου από 6 χρονών, υπό την επίβλεψη δασκάλου και να συνεχίσει μέχρι όσο αντέχει το σώμα του και η όρεξή του. Στο εξωτερικό, όπου η αναρρίχηση είναι πιο διαδεδομένη, υπάρχουν αναρριχητές που σκαρφαλώνουν μέχρι και τα 65 τους χρόνια.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διαθέτει αναρριχητικές (boulder) πίστες στα εντευκτήριά του και επιπλέον, σε κοντινή απόσταση από τη Τρίπολη, υπάρχουν πεδία στα βράχια για αθλητική αναρρίχηση καθώς και για bouldering.
 

Η αναρρίχηση μας ωφελεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αντοχή, μέσα από την προσαρμογή μας σε ένα ευρύ φάσμα κινησιολογίας. Ακόμα, μας διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, να σκεφτόμαστε εναλλακτικά για την επίλυση προβλημάτων, να ελέγχουμε το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Τέλος, μας προσφέρει τη δυνατότητα να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και να γνωρίζουμε καινούρια μέρη.

Η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η αναρρίχηση στις τεχνητές πίστες είναι απόλυτα ασφαλής, αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, κατάλληλα εξοπλισμένο με στρώματα και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη δασκάλων. Για την αναρρίχηση όμως σε βράχια, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε σχολή αρχαρίων αναρρίχησης, που πραγματοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, μέσα από την οποία λαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να κινηθεί στο βράχινο περιβάλλον με ασφάλεια. 

αναρριχητικα πεδια τριπολης

Γύρω από την Τρίπολη, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, υπάρχουν πεδία τόσο για bouldering όσο και για αθλητική αναρρίχηση, τα οποία είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του έτους. Ακολουθούν οι αναλυτικοί οδηγοί των πεδίων αυτών σε αρχεία pdf:

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com