Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

Το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αναρριχητικού πεδίου Νεστάνης. Οι 60 νέες αναρριχητικές διαδρομές που ανοίχτηκαν από το climbing Greece, με χρηματοδότηση του Δήμου Τρίπολης και με τη βοήθεια μελών του ΕΟΣ Τρίπολης, ήταν η αφορμή για να γίνει αυτή η εκδήλωση, στο κάλεσμα της οποίας ανταποκρίθηκαν αρκετοί αναρριχητές. Πρώτη φορά είδαμε το βράχο της Νεστάνης απ΄άκρη σ΄άκρη γεμάτο αναρριχητές, από τους πρώτους που σκαρφάλωσαν τις καινούριες διαδρομές, να μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτό αποτέλεσε για εμάς, τα μέλη του ΕΟΣ Τρίπολης, τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για τις προσπάθειες τόσων χρόνων ανάδειξης του πεδίου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του αναρριχητικού πεδίου Νεστάνης, τον Προοδευτικό Σύλλογο Νεστάνης, τους εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας και τους λοιπούς φορείς.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους επίδοξους μικρούς (και μεγάλους) αναρριχητές που ήρθαν για να δοκιμάσουν πρώτη φορά αναρρίχηση.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους αυτούς τους αναρριχητές που δεν τους εμπόδισε το "άγνωστο" καινούριο πεδίο και ήρθαν, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Άργος, Κόρινθο, Αθήνα, Φυλή, Σπάτα κ.α., για να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με τα βράχια της Νεστάνης, να σκαρφαλώσουν τις παλιές και τις νέες διαδρομές, να φάνε και να πιούνε στην πλατεία του χωριού, να γνωριστούν και να συζητήσουν μαζί μας και να παραβρεθούν στην εκδήλωση των εγκαινίων.

Ευχαριστούμε ακόμα τους εκπαιδευτές αναρρίχησης που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, δίνοντάς μας το απαραίτητο feedback, ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθούμε.

Πάνω απ' όλα όμως ευχαριστούμε τα μέλη του ΕΟΣ Τρίπολης και ειδικότερα την ομάδα της αναρρίχησης, που ήταν εκεί ακούραστοι, από το πρωί μέχρι το βράδυ, από τη βοήθεια στο πέρασμα των σχοινιών,  την υποδοχή των αναρριχητών και την ασφάλισή τους, μέχρι το ψήσιμο που ακολούθησε. Η αναρριχητική ομάδα του ΕΟΣ Τρίπολης βρίσκεται πάντα εκεί, σε όλες τις αναρριχητικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Χωρίς εσάς, τίποτα δε θα ήταν εφικτό και μαζί με εσάς ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. 

Οι εργασίες στο αναρριχητικό πεδίο Νεστάνης συνεχίζονται. Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη αναρριχητική συνάντηση: 

το 1ο τριήμερο φεστιβάλ αναρρίχησης στη Νεστάνη τον επόμενο Σεπτέμβρη!

συχνες ερωτησεις αναρριχησης

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε επιφάνεια μεγάλης κλίσης, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα του σώματός μας.

Δεν είναι σημαντικό να έχει κάποιος αθλητικά προσόντα για να ξεκινήσει αναρρίχηση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να φτάσουμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο είναι η τεχνική, ο τρόπος δηλαδή που τοποθετούμε τα πόδια μας και το σώμα μας στην επιφάνεια που σκαρφαλώνουμε. Ο αναρριχητής βελτιώνει την τεχνική του δοκιμάζοντας διαδρομές στο επίπεδο του, οι οποίες σταδιακά δυσκολεύουν καθώς βελτιώνεται και ο ίδιος.

Αναρρίχηση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σταδιακά, περίπου από 6 χρονών, υπό την επίβλεψη δασκάλου και να συνεχίσει μέχρι όσο αντέχει το σώμα του και η όρεξή του. Στο εξωτερικό, όπου η αναρρίχηση είναι πιο διαδεδομένη, υπάρχουν αναρριχητές που σκαρφαλώνουν μέχρι και τα 65 τους χρόνια.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διαθέτει αναρριχητικές (boulder) πίστες στα εντευκτήριά του και επιπλέον, σε κοντινή απόσταση από τη Τρίπολη, υπάρχουν πεδία στα βράχια για αθλητική αναρρίχηση καθώς και για bouldering.
 

Η αναρρίχηση μας ωφελεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αντοχή, μέσα από την προσαρμογή μας σε ένα ευρύ φάσμα κινησιολογίας. Ακόμα, μας διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, να σκεφτόμαστε εναλλακτικά για την επίλυση προβλημάτων, να ελέγχουμε το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Τέλος, μας προσφέρει τη δυνατότητα να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και να γνωρίζουμε καινούρια μέρη.

Η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η αναρρίχηση στις τεχνητές πίστες είναι απόλυτα ασφαλής, αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, κατάλληλα εξοπλισμένο με στρώματα και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη δασκάλων. Για την αναρρίχηση όμως σε βράχια, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε σχολή αρχαρίων αναρρίχησης, που πραγματοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, μέσα από την οποία λαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να κινηθεί στο βράχινο περιβάλλον με ασφάλεια. 

αναρριχητικα πεδια τριπολης

Γύρω από την Τρίπολη, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, υπάρχουν πεδία τόσο για bouldering όσο και για αθλητική αναρρίχηση, τα οποία είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του έτους. Ακολουθούν οι αναλυτικοί οδηγοί των πεδίων αυτών σε αρχεία pdf:

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com