ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Η Ε.Ο.Ο.Α. προσκαλεί σε Περιφερειακή Συνάντηση τα Σωματεία της Πελοποννήσου που διαθέτουν αναρριχητές στον σύλλογο τους, στις 11-12 Μαιου 2024, στο αναρριχητκο πεδιο της Νεστανης με οικοδεσπότη και συνδιοργανωτή τον Ε.Ο.Σ. Τριπολης.

Στην προσπάθεια της να διαδώσει, να αναπτύξει και να προβάλλει το άθλημα της Αναρρίχησης Βράχου, προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις ανά την Ελλάδα με αποδέκτες τα σωματεία που διαθέτουν αναρριχητές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο άθλημα της Αναρρίχησης Βράχου και αθλητές που θέλουν να το εξελίξουν και να πάρουν μέρος σε αγώνες.

Θα πραγματοποιηθεί μια διήμερη συνάντηση με παράλληλες ενημερώσεις για την αναρρίχηση από ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο και έχουν να παρουσιάσουν θέματα σχετικά με την αναρρίχηση στο βράχο.

Ο στόχος του προγράμματος παραμένει η οργάνωση των αναρριχητών μέσα από τα σωματεία μας με συνεχομένη ενημέρωση.

Συνάντηση στο αναρριχητικό πεδίο της Νεστάνης το Σάββατο και την Κυριακή, ώρα 09:00.

Παραθέτουμε αναλυτικά το πρόγραμμα της προσεχούς συνάντησης:

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

09:00 Άνοιγμα γραμματείας -υποδοχή

09:30 Προετοιμασία για μια αναρριχητική ημέρα (διατροφή)1

10:00 Ασφαλής κίνηση στα βράχια2

10:30 Αναρρίχηση υπό την τεχνική καθοδήγηση εκπαιδευτών και προπονητών1,2

14:30 Διάλειμμα

16:30 Ψυχολογία στην αναρρίχηση3

17:30 Αναρρίχηση υπό την τεχνική καθοδήγηση εκπαιδευτών και προπονητών1,2

20:30 Αποθεραπεία και αποκατάσταση (διατροφή γενικά)1

21:00 BBQ στο Πάρκο της Βουλωμένης

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

09:30 Άνοιγμα γραμματείας

10:00 Αποφυγή τραυματισμών και αποκατάσταση4

11:00 Αναρρίχηση υπό την τεχνική καθοδήγηση εκπαιδευτών και προπονητών1,2

14:30 Ερωτήσεις και απαντήσεις

15:00 Λήξη

Διαμονή:

  • Με σκηνές στο Πάρκο της Βουλωμένης ακριβώς κάτω από το Αναρριχητικό Πεδίο. Υπάρχουν τουαλέτες, νερό και ρεύμα (Απαραίτητα ζεστά ρούχα διότι το βράδυ η θερμοκρασία είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου).
  • Ορειβατικό Καταφύγιο Μαινάλου

Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δώρο μια λαιμουδιέρα, χορηγία της POLO.

Περισσότερες πληροφορίες για το πεδίο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πρόσβαση και πληροφορίες για το πεδίο.

 

1. Κώστας Γραφανάκης, προπονητής αγωνιστικής αναρρίχησης

2. Βάνιας Μαυρόπουλος, εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης

3. Μανώλης Φουντουλάκης, αναρριχητής - ψυχολόγος

4. Αλεξάνδρα Κουκούτση, αναρριχήτρια - γιατρός

συχνες ερωτησεις αναρριχησης

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε επιφάνεια μεγάλης κλίσης, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα του σώματός μας.

Δεν είναι σημαντικό να έχει κάποιος αθλητικά προσόντα για να ξεκινήσει αναρρίχηση. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να φτάσουμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο είναι η τεχνική, ο τρόπος δηλαδή που τοποθετούμε τα πόδια μας και το σώμα μας στην επιφάνεια που σκαρφαλώνουμε. Ο αναρριχητής βελτιώνει την τεχνική του δοκιμάζοντας διαδρομές στο επίπεδο του, οι οποίες σταδιακά δυσκολεύουν καθώς βελτιώνεται και ο ίδιος.

Αναρρίχηση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σταδιακά, περίπου από 6 χρονών, υπό την επίβλεψη δασκάλου και να συνεχίσει μέχρι όσο αντέχει το σώμα του και η όρεξή του. Στο εξωτερικό, όπου η αναρρίχηση είναι πιο διαδεδομένη, υπάρχουν αναρριχητές που σκαρφαλώνουν μέχρι και τα 65 τους χρόνια.

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διαθέτει αναρριχητικές (boulder) πίστες στα εντευκτήριά του και επιπλέον, σε κοντινή απόσταση από τη Τρίπολη, υπάρχουν πεδία στα βράχια για αθλητική αναρρίχηση καθώς και για bouldering.
 

Η αναρρίχηση μας ωφελεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αντοχή, μέσα από την προσαρμογή μας σε ένα ευρύ φάσμα κινησιολογίας. Ακόμα, μας διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, να σκεφτόμαστε εναλλακτικά για την επίλυση προβλημάτων, να ελέγχουμε το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Τέλος, μας προσφέρει τη δυνατότητα να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και να γνωρίζουμε καινούρια μέρη.

Η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η αναρρίχηση στις τεχνητές πίστες είναι απόλυτα ασφαλής, αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, κατάλληλα εξοπλισμένο με στρώματα και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη δασκάλων. Για την αναρρίχηση όμως σε βράχια, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε σχολή αρχαρίων αναρρίχησης, που πραγματοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, μέσα από την οποία λαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να κινηθεί στο βράχινο περιβάλλον με ασφάλεια. 

αναρριχητικα πεδια τριπολης

Γύρω από την Τρίπολη, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, υπάρχουν πεδία τόσο για bouldering όσο και για αθλητική αναρρίχηση, τα οποία είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του έτους. Ακολουθούν οι αναλυτικοί οδηγοί των πεδίων αυτών σε αρχεία pdf:

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com