Ίναχος
Cayoning στο μαγικό φαράγγι του Ινάχου
Ορειβατικό Καταφύγιο Μαινάλου
Το καταφύγιο "Πάνος Αλεξόπουλος" στο οροπέδιο της Οστρακίνας
Αναρρίχηση στη Νεστάνη
Το αναρριχητικό πεδίο της Βουλωμένης
Πίστες Αναρρίχησης
Οι τεχνητές πίστες αναρρίχησης του συλλόγου

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ

Μετά από χρόνια ανεξέλεγκτης και περιβαλλοντικά ασυνείδητης παρέμβασης στο φυσικό τοπίο της Ελλάδας, μέσω της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ήταν θέμα χρόνου οι ανεμογεννήτριες να χτυπήσουν και την πόρτα του Μαινάλου. Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) εξετάζει το αίτημα εγκατάστασης 54ων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου, 49 ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκού πάρκου στα όρια των Δημοτικών ενοτήτων Βυτίνας, Κλειτορίας και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογενητριών στο Λύκαιο όρος και την Ανδρίτσαινα (στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης). Όλα τα παραπάνω μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν, σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση, τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.

Πέραν από την αλλοίωση της ομορφιάς του ορεινού όγκου του Μαινάλου και την ισοπέδωση των κορυφών του, κάτι που αφορά άμεσα όχι μόνο τους πεζοπόρους-ορειβάτες, αλλά και όλους όσους αγαπούν τη φύση, πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι η πράσινη ενέργεια, στο βαθμό που την βλέπουμε να υλοποιείται, δεν είναι και τόσο “πράσινη” τελικά. Ποιο είναι το τίμημα; Για την πρόσβαση και μόνο στην περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, ανοίγονται νέοι δρόμοι, στην πλειοψηφία τους μέσα σε δασικές εκτάσεις, που φιλοξενούν πολλά είδη ζώων και φυτών, με αποτέλεσμα να κατακερματίζεται και να υποβαθμίζεται ο βιότοπός τους και κατά συνέπεια να μειώνεται η βιοποικιλότητα της περιοχής. Πρώτα θύματα αυτής της τεραστίου όγκου παρέμβασης στη φύση, είναι τα αρπακτικά πουλιά (πολλά από αυτά είναι απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη), των οποίων η περιοχή πτήσης είναι ακριβώς ίδια με την περιοχή επίδρασης της κίνησης του έλικα των ανεμογεννητριών. Επίσης, τα αιολικά πάρκα, αποδεδειγμένα πλέον, επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής, από τη γένεση μιας βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Λειτουργούν σαν μεγάλοι ανεμομείκτες, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στις μεγάλες καλλιέργειες των εσπεριδοειδών. Καταστρέφουν εν τη γενέσει τους τις τοπικές βροχές και εμποδίζουν τους υδρατμούς κοντά στο έδαφος να κάτσουν σε αυτό και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.

Ας εξετάσουμε και το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι όπου υπάρχουν αιολικά πάρκα, υπάρχει και το συμβατικό δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουμε ανάγκη συνεχώς ρεύμα της ίδιας τάσης, κάτι που τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν να μας το εξασφαλίσουν. Άρα το ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, μαζεύεται σε κάποιο κοντινό υποσταθμό για να προωθηθεί στο συμβατικό δίκτυο. Εκεί, ανορθώνεται η τάση του ρεύματος, σταθεροποιείται και εγχέεται στο δίκτυο. Αυτό το ρεύμα αγοράζεται κατά προτεραιότητα από τη ΔΕΗ, υποχρεωτικά, είτε το χρειάζεται είτε όχι. Επιδοτείται από τους λογαριασμούς όλων μας και οι επενδυτές έχουν ουσιαστικά δωρεάν οικόπεδα για να κάνουν την επένδυσή τους. Τι σημαίνει αυτό για τον απλό πολίτη; Το ρεύμα παραμένει το ίδιο ακριβό και εν τω μεταξύ τεράστιος ορεινός όγκος της χώρας μας ισοπεδώνεται ανεξέλεγκτα στο βωμό του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όλα τα παραπάνω γίνονται σε ένα αισθητικό τοπίο ή σε ένα ιστορικό τοπίο (όπως π.χ. ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στο Λύκαιο όρος), ή ακόμα και στα δυο μαζί. Είναι αυτό φιλικό προς το περιβάλλον; Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε άλλα στοιχεία. Θα μπορούσαν να βρεθούν ουδέτερα τοπία που θα μπορούσαν εκεί να δημιουργούνται τα αιολικά πάρκα, μετά από ολοκληρωμένο ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό και μακροπρόθεσμο πλάνο. Δεν είναι ανάγκη να μπουν ανεμογεννήτριες στην βιτρίνα κάθε περιοχής. Όπως επίσης δεν είναι ανάγκη να γεμίσουμε αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχουν και άλλες μορφές ενέργειας.

Σύσσωμη η ορειβατική κοινότητα της Ελλάδας έχει εκφράσει εμπράκτως την αντίθεσή της στην ανεξέλεγκτη ισοπέδωση των ορεινών όγκων της χώρας μας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Τα μέτωπα πλέον είναι πολλά (Ζήρεια, Πάρνωνας, Αρτεμίσιο κ.α) και οι φωνές μας λίγες.

Σας ζητάμε, λοιπόν, να ταχτείτε μαζί μας εμπράκτως στην προστασία του τόπου μας και να εναντιωθείτε στην περαιτέρω υποβάθμισή του.

ανακοινωσεις

αναρριχητικα πεδια τριπολης

Γύρω από την Τρίπολη, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, υπάρχουν πεδία τόσο για bouldering όσο και για αθλητική αναρρίχηση, τα οποία είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του έτους. Ακολουθούν οι αναλυτικοί οδηγοί των πεδίων αυτών σε αρχεία pdf:

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com